Ergenlik Dönemi Problemleri

Ergenlik Dönemi Problemleri



Ergenlik dönemi çocuklukdan yetişkinlik dönemine geçiş süreci olarak tanımlanan ve 10-11 yaşlarında başlayıp yirmili yaşların başlangıcına kadar devam eden bir perioddur. Bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal değişimler başlamaktadır.

Ergenlik dönemi bireylerin bağımsızlaşma, kimlik arayışı, kendilik algısı, arkadaşlık ilişkileri, cinsellik, cinsiyet kimliği vb. gibi birçok sorunun cevabının arandığı çalkantılı bir dönemdir. Bu dönemin ne zaman başlayacağı, ne zaman sona ereceği, ne tarz uyum problemleri ile karşılaşılacalağı, bunlarla nasıl başa çıkılacağı ve bu dönemden ne tür öğrenmeler elde edileceği kişisel bir süreçtir. Çoğu birey bu dönemde hayatlarıyla ilgili egosentrik bir perspektife sahiptir. Genellikle kendilerine odaklanır ve en yakın aile bireyinden en uzak arkadaşa kadar diğerlerininde kendilerine odaklandıklarına inanırlar. Güvensizlik ve yargılanma duygularının ağır bastığı görülmektedir. Aileyle olan ilişkiler bu dönemde zayıflar ve arkadaşlık ilişkileri ön plana çıkar. Bununla beraber fiziksel değişimlerin gerçekleşmesi ergenin kendini diğerleriyle kıyaslamasına ve kaygı durumunun oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle bireysel kaygıları azaltacak farkındalığı oluşturmak, gelişim ve değişim sürecini psikoterapi rehberliğinde kazandırarak bu çatışmalı dönemi hem ergen hem de aile açısıdan daha iyi bir seviyeye yükseltmek adına profesyonel destek almak oldukça önemlidir.

Burcu Yalçın

Klinik psikolog

Türkiyede ve Amerikada (NYU) katıldığım birçok eğitim ve seminerlerden öğrendiğim bilgileri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.